The Magnolia Residence

PROJECT DETAILS

LOCATION: Horse Shoe Dr, Quezon City
PROJECT AREA: 1, 804, 970.19 sq. ft.
MARKET: Residential
SERVICES: Architecture

The concept behind Magnolia Residences was stimulated by the aspiration to work together with the natural environment. Every movement of the users was carefully planned to maximize the use of natural light and ventilation, as well as to provide ample views from varied directions within the building. This careful and environment-conscious planning shaped the form and character of the towers. Function was on top priority. Thus, molding the building’s shape into a more geometric and formal architecture.

Solar and wind orientation were thoroughly considered to provide ample lighting and ventilation for the users. This would largely minimize the consumption of energy for ventilation and lighting uses. Luscious landscape and greeneries provide natural cooling for the public areas minimizing the use of mechanical ventilation. The materials used for the construction, concrete and glass, make up most of its building suit.

The challenge with this project was to create a unified character between its residential and commercial areas without compromising the distinction of the public and private zones. The solution was a provision for a podium structure to serve as the neutralizer for both characters. This was to maintain continuity of character, making the complex development as one.